2011. február 14., hétfő

Csicsóka

Csicsóka, édes burgonya ki hogy ismeri, itt csak sweet potato-nak hívják...
Sokat gondolkodtam, hogy mégis mit kellene kitalálni a krumpli fogyasztás helyett, hiszen ha mint köret sikerült kiiktatni, akkor is ott van egy csomó étel amihez krumpli kell....kedvencünk a szilvás gombóc...na de krumplival, liszttel, prézlibe forgatva cukros fahéjjal....durva kalória bomba...
A csicsóka..., á dehogy a nevében is benne van,  édes...mitől lenne ugyan az??biztosan sokkal több benne a kalória és szénhidrát mint a sima változatban. Aztán a kisördög nem hagyott nyugodni és utána olvastam. Azóta csicsókát eszünk csicsókával:)  , ami persze nem igaz, de kitűnően helyettesíti hizlalóbb társát.
Elsőre persze furcsa, ha még nem kóstoltuk ezt a növényt, hiszen édes íze van , viszont én ugyanolyan élvezettel eszem a csicsókás ételeket mint a krumplival készülteket, hiszen tudom, hogy sokkal egészségesebb.
Így már csináltunk itthon sült csicsókát, rakott csicsókát, csicsóka pürét, és szilvás gombócot. Hamarosan kipróbálom a csicsóka pogácsát is:)

Nézzük meg kicsit komolyabban is a témát:

A csicsóka kalória tartalma harmada a burgonyáénak, rosttartalma pedig 5-6szorosa aminek köszönhetően gyorsan telít és megakadályozza a szénhidrátok gyors felszívódását. Vitamintartalma mellett fontos megemlíteni az inulin nevű rostot, ami egy vízben oldódó rostanyag. Az inulin tartalma miatt használják gyermekkori étel allergia kikezelésére, szív és érrendszeri betegségek megelőzésére, rákterápiák során, illetve cukorbetegség és elhízás esetén.
Az inulin nem emeli meg a vér cukorszintjét, sőt, segít beállítani azt. Gyakorlatilag a szervezet az inulint nem tudja lebontani, maximum a vastagbélben dolgozódik fel valamelyest, így inkább mint ballasztanyag jöhet szóba. 

Maga a növény egyébként szinte kiirthatatlan, igénytelen , Magyarországon mégsem túl elterjedt. Az az érdekes, hogy a világ egyes elegáns éttermeiben például homár mellé szolgálják fel.
Itt Írországban ára változó, 2 euró alatt is lehet kapni 1 kilót, átlagosan 1 kiló burgonya 1-1,5 euro, egyes helyeken több. Viszont a csicsókából mint köret sokkal kevesebbet használok, rosttartalma miatt hamar telít. 

Ajánlom mindenkinek, aki kicsit is szeretné egészségesebbé, változatosabbá tenni táplálkozását, szeretne megszabadulni a makacs kilóktól, vagy csak kipróbálna új ízeket. Ennek az egyszerű növénynek köszönhetően már senki sem mondhatja, hogy nem tud meglenni krumpli nélkül azért nem vált életmódot:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...